Vi hylder turismen
Fanø Krogaard løb med turismeprisen ved inspirerende turismekonference:
Årets turismekonference for Destination Vadehavet, afholdt tirsdag den 25. marts, blev en dag fyldt med indsigt, netværk og inspirerende oplæg. Fanøs erhvervsliv var stærkt repræsenteret, og alle erhvervspartnere, turismeaktører og interessenter var inviterede til at sætte fokus på udviklingen af turismen langs Vadehavskysten.
Med et flot program og engagerede deltagere var der masser at tage med hjem for områdets turismeaktører. Dagen startede med en fælles frokost, hvor deltagerne fik mulighed for at netværke, inden dagens flotte program blev skudt i gang.
Dagens første oplæg blev holdt af Flemming Møldrup livsstilsekspert, forfatter og strategisk rådgiver. Flemming satte scenen for konferencen på sin karakteristiske måde med både humor og hjerte. Med udgangspunkt i det menneskelige perspektiv på erhvervslivet understregede Møldrup, hvordan succes ikke kun handler om virksomheder og strategier, men om relationer og det menneskelige møde. Hans inspirerende indlæg opfordrede deltagerne til at sætte mennesket før virksomheden – en grundlæggende værdi, der appellerede til både følelser og fornuft. Flemming Møldrup gav et friskt og ærligt indblik i, hvordan man som leder kan finde balance mellem at drive virksomhed og tage hensyn til det menneskelige aspekt i arbejdet.
Herefter var det Jarle Fink Kondrup, partner hos Innovation Lab, der fik ordet. Jarle Fink Kondrup tog deltagerne med på en rejse ind i fremtidens turisme med AI som værktøj. Han gav et indblik i, hvordan kunstig intelligens kan booste turismevirksomheder ved at automatisere processer og forbedre kundeoplevelsen. Han understregede dog, at AI ikke er en erstatning for menneskelig kreativitet og beslutningstagning – det er mennesket, der giver input og styrer output. AI fungerer som et redskab, der kan hjælpe virksomheder med at optimere deres service og markedsføring, men det er stadig op til de mennesker, der bruger teknologien, at forme og anvende den på den bedst mulige måde.
Efter en kort pause satte Christian Dragin-Jensen, forsknings- og udviklingsspecialist ved EASV (Erhvervsakademi SydVest), fokus på kystturismens potentialer, trends og udfordringer, og han introducerede et nyt begreb for deltagerne: lokaltenisk. Begrebet refererer til den unikke kombination af lokale værdier, traditioner og ressourcer, der kan skabe autentiske og bæredygtige turismeoplevelser langs Vadehavskysten. Dragin-Jensen forklarede, hvordan området kan udnytte sin geografiske og kulturelle arv for at tiltrække besøgende, samtidig med at man bevarer de lokale særpræg og styrker. Han opfordrede deltagerne til at tænke lokalt, men handle globalt, og gav konkrete eksempler på, hvordan man kan bygge turismeopplevelser, der både tilgodeser gæsterne og lokalbefolkningen.
Næste oplæg var ved Merete Jankowski, direktør for Museum Vest. Merete delte et spændende perspektiv på, hvordan kulturturisme kan spille en central rolle i udviklingen af turismen langs Vadehavskysten. Hun påpegede, at kulturturisme indtil nu ikke har fået den opmærksomhed, den fortjener, på trods af områdets rige historiske og kulturelle ressourcer. Jankowski understregede, hvordan man kan bruge kulturen som en motor for udvikling – ikke kun som en måde at tiltrække turister på, men også som et middel til at styrke lokalbefolkningens tilknytning og identitet. Hun fremhævede, at når turisme i højere grad omfatter de kulturelle elementer af et område, kan det have en positiv indvirkning på bosætningen. Gæster, der besøger for områdets kultur og historie, kan blive mere engagerede i lokalsamfundet, og det kan føre til øget interesse for at bosætte sig i området.
Dagens sidste oplæg ved Katrin Juliusdottir, den islandske forfatter og tidligere minister. Her delte Katrin sin dybt inspirerende erfaring fra Island og den rejse, landet har været på for at blive en global turistattraktion. Hun fortalte om, hvordan vulkanudbruddet i 2010, der havde katastrofale konsekvenser for turismen, i stedet blev en katalysator for en omfattende genopfindelse af Island som rejsedestination. Juliusdottir forklarede, at en af de mest effektive strategier bag Islands succes var skabelsen af et stærkt fællesskab mellem både private virksomheder, lokale myndigheder og befolkningen, som arbejdede sammen mod et fælles mål: at gøre Island til en unik og bæredygtig turistdestination.
Fællesskabet på Island spillede en central rolle, da man fokuserede på at tilbyde autentiske og ægte oplevelser, som kunne tiltrække turister fra hele verden. Juliusdottir understregede, hvordan det islandske samfunds samarbejde, den politiske vilje og en klar turismestrategi gjorde Island til et eksempel på, hvordan en nation kan genopfinde sig selv gennem samarbejde og visionær vækst inden for turisme.
Afslutningsvis blev Fanø Krogaard hædret med turismeprisen og det blev konferencens højdepunkt. De nominerede var Fanø Krogaard, Ribe Byferie Resort og Vadehavscentret – alle stærke kandidater med markante bidrag til turismen i området. Den eftertragtede pris gik til Fanø Krogaard, som har markeret sig med sit høje niveau af kvalitet, autenticitet og gæstfrihed. Bag succesen står et engageret team, herunder Mette Hyttel, Kasper Elmholdt, Mie Hyttel og deres dygtige medarbejdere, som arbejder passioneret for at skabe en atmosfære, hvor gæster føler sig hjemme, samtidig med at de får en oplevelse af høj gastronomisk standard. Med sin unikke beliggenhed og en kompromisløs tilgang til lokale råvarer og bæredygtighed, har kroen formået at tiltrække både danske og internationale gæster, der søger autenticitet og kvalitet i særklasse.
Årets turismekonference blev en stor succes, og deltagerne forlod Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg med ny viden, inspiration og stærkere netværk. En dag, der både fejrede det bedste i området og satte retningen for fremtidens turisme i Vadehavet.
Se evt. en lille film på Fanø Ugeblads Facebook side, hvor Fanø Krogaard modtager den fine pris.
Tekst og foto: GV