Stort fund af granater på Fanø
Der sprænges
Torsdag den 6. februar 2025 blev landbetjenten rekvireret til en sommerhus i Rindby/Nyby, hvor en entreprenør i forbindelse med udgravning i et sommerhus, som var under ombygning. Det viste sig, at være en mortergranat fra 2. verdenskrig. Håndværkerne blev sendt hjem og EOD fra Ingeniørregimentet fra Skive blev tilkaldt. EOD fik sikret Granaten og fik den bortsprængt i en Bunker i Torp Plantage. Bunkeren var også fra 2. verdenskrig. Alt var godt, og håndværkerne kunne møde ind dagen efter og fortsætte deres arbejde på sommerhuset.
Så langt så godt
Da håndværkerne mødte ind dagen efter, om fredagen, startede de op, hvor de slap dagen før, men hen over middag kom en tømrer er med sin skovl til at kratte i en bunke opgravet sand, hvor vupti, så lå der endnu en mortergranat. Håndværkerne stoppede deres arbejde straks, og landbetjenten blev atter tilkaldt. Landbetjenten måtte derfor igen tilkalde EOD.
Mavefornemmelse
Landbetjenten skulle nu forblive på stedet ca. 3 timer inden EOD ankom til stedet, og landbetjenten fik en mavefornemmelse om, at var der 1, var der 2, så var der måske flere. Landbetjenten tog derfor kontakt til en gammel soldaterkammerat, som tilfældigvis havde en metaldetektor, og de fik hurtig lavet en aftale om at han mødte op med metaldetektoren. Landbetjentens mavefornemmelse viste sig, at være rigtig. Der poppede straks yderligere 3 mortergranater op inden for få meter fra de allerede fundne mortergranater. EOD kom derfor til at gentage sprængningen af mortergranaterne.
Sikker eller hvad
Landbetjenten blev mandag den 10. februar 2025 kontaktet af ejeren af sommerhuset, hvor han spurgte, om det nu var sikkert, at arbejde på stedet. Landbetjenten kunne ikke give denne garanti, og det blev aftalt, at håndværkerne stoppede deres arbejde, og at landbetjenten jf. Politiloven fik rekvireret en speciel militærenhed til at komme og afsøge sommerhusgrunden af.
Ingen registrering
Landbetjenten tog fat i soldaterkammeraten (ham med metaldetektoren) da han er medstifteren af »Fanø i Atlantvolden«, og som kunne ligge inde med nogle fakta omkring Den Tyske besættelsesmagt, som var på Fanø i 1940’erne. Soldaterkammeraten kunne ikke finde noget om, at der netop på sommerhusgrunden skulle have været indskydningsplads eller lignede.
Blød fortid
Landbetjenten kunne ved søgning på div. oversigtskort fra nu og helt tilbage til 1945 konstatere, at der hvor sommerhuset nu lå havde været et vådområde tilbage i 40’erne. Og da granaterne alle stod på næsen, måtte de oprindeligt være afskudt, og landet blødt, og derfor ikke være detoneret.
Avans Search Team
Mandag den 10. marts 2025 om morgenen mødte en gruppe »Adu Search« op ved sommerhuset, og de begyndte straks, at søge på sommerhusgrunden. Der var straks »fund«, og dette blev ved henover hele dagen. Da mandagen var slut var der allerede blevet fundet 11 ikke sprungne mortergranater. Politihjemmeværnet blev derfor tilkaldt til at bevogte sommerhusgrunden og de fundne mortergranater.
Tirsdag den 11. marts 2025 om morgenen mødte Adu Search igen op ved sommerhuset, og der blev foretaget flere »fund«. EOD blev tilkaldt til at foretage springning af det fundne, men EOD kunne ikke følge med, da de skulle foretage den sidste sikkerhedsopgravning af morterne og foretage bortsprængningen af morterne. Der blev om tirsdagen lavet yderligere 15 fund af mortergranater. Hjemmeværnet blev igen tilkaldt til bevogtning af sommerhuset og de resterende mortergranater, som endnu ikke var helt opgravet og bortsprængt.
Onsdag den 12. marts 22025 om morgen mødte Adu Search igen op ved sommerhuset, og der blev på sommerhusgrunden udfundet yderligere 3 mortergranater, og af samme grund blev søgningen udvidet til nabosommerhusgrunden, hvor der også blev foretaget 5 »fund« af mortergranater. EOD blev igen tilkald til stedet, og de fik sikret og bortsprængt de sidste fundne mortergranater. Den sidste sprængning skete kl. ca. 16.15 samme onsdag.
Clearet
Forsvaret har nu clearet sommerhuset og sommerhusgrunden ned til mindst 30 cm under jordoverfladen, og flere stede dybere, hvor der bl.a. skulle ske større og dybere nedgravninger. Håndværkeren kan nu genoptage deres arbejde på stedet.
Nedslagsområde
Det kan konkluderes, at lige netop stedet, hvor dette sommerhus er opført har der været en form for indskydning og nedslagssted. Alle mortergranaterne stod på næsen, og de var ikke detoneret. Det store spørgsmål er om der kan være flere af sådanne steder på Fanø, hvor værnemagten i 1940’erne havde foretage indskydning. Det er ikke umuligt. Så man skal altid være opmærksom på, at såfremt, at man finder en granat, en mine eller en bombelignede genstande i sin have osv., at kontakte politiet, som så varetager den nærmere undersøgelse af genstanden(e).
TV-udseendelse
Adu Search Teamet og EOD blev de første to dage fundet af DR, som var i færd med at lave en dokumentar-serie om dem, og den serie kan ses i starten af 2026.
Tekst og foto: Chris Gade.