Nu skal gæsterne betale for at samle skrald

Henover sommeren arrangerer Ren Strand Fanø strandrensninger, hvor gæsterne betaler for at være med til at samle skrald. Er gæsterne klar til både at betale og bidrage med frivilligt arbejde i naturen? Det vil sommerens fem »Bølger, burgere og havfald-arrangementer« give svar på. Havstrømmen fra den tyske del af Vadehavet transporterer hvert år tonsvis af sand og sediment til strandene i den danske del. På både indersiden og ydersiden af Fanø bygger landskabet op, og øen bliver en meter bredere hvert år. Men samme havstrøm medbringer også store mængder affald, og Fanø er den ø i Vadehavet, hvor der strander mest affald om året.

En vigtig opgave
Kim Fischer er eneste ansatte i foreningen Ren Strand Fanø. Han indsamler penge til driften og arrangerer affaldsindsamlinger året rundt. Og så tager han sig af det enorme arbejde med at sortere og bortskaffe det indsamlede affald.
»Det er afgørende for naturen og dyrelivet, at vi løbende samler det strandede affald ind. Nylontovværk, plastickasser og gummihandsker vil blive findelt i mikroplast, som finder vej ind i levende organismer. Flamingo blæser i småstykker og lægger sig i klitterne. Og glasflasker skal samles ind, inden de bliver til glasskår. Og så er vores strand og vores klitter bare meget smukkere, når de ikke flyder med gummistøvler, balloner, sprayflasker, paller, og hvad vi ellers finder«.
Siden foreningen startede i 2017 er der indsamlet mere end 160 tons affald på Fanø, og bare i 2024 er der indsamlet lidt over otte tons.

Kan affaldsindsamling gøres til en betalt oplevelse?
I et samarbejde mellem Ren Strand Fanø og kødproducenten Fanø Angus & Merino arrangeres fem torsdage i juli og august »Bølger, burgere og havfald«. 
Det er et »noget for noget-arrangement«, hvor gæsterne bidrager med frivilligt arbejde og økonomisk støtte til Ren Strand Fanø og til gengæld får et socialt arrangement med førsteklasses naturvejledning og en lækker aftenmenu lavet med lokale råvarer.
Bente Munk Villadsen fra Fanø Angus & Merino har sammensat menuen til de fem arrangementer: »Vi har afgræsningskvæg gående på indersiden af Fanø, hvor de er med til at skabe lysåben natur og høj biodiversitet. Menuen består af en forret og burgere med oksekød fra egen produktion, urter samlet på vores enge, brød med lokalt mel, lokalt øl og kambucha. Og til dessert et stykke lokalt produceret chokolade«.
Bente har investeret i en foodtruck, som køres ned på stranden og skaber en lille »camp« til de fem arrangementer.
Aftenen starter med korte fortællinger om naturen og dyrelivet på Fanø. Og der diskuteres natursyn og balancen mellem benyttelse og beskyttelse. Derefter bruger gæsterne en times tid på at samle affald på stranden og i klitterne, inden de spiser velfortjent aftensmad.


Gæsterne er motiverede
Nationalpark Vadehavet har deltaget i udviklingen af »Bølger, burgere og havfald-turene« som en del af projektet VaBene, der er finansieret af EU-programmet Interreg. I løbet af de næste to år skal der udvikles mindst 12 oplevelser, hvor gæster er med til at hjælpe naturen som en del af ferien ved Vadehavet. Søren Christensen fra Nationalpark Vadehavet har blandt andet undersøgt gæsternes motivation for at bruge en del af deres ferie på frivilligt arbejde: »Vi kan se af vores studier, at gæsterne ved Vadehavet er motiverede for at hjælpe naturen. Flere gæster udtrykker et ønske om at give noget tilbage til den natur, der har givet dem så mange gode oplevelser. Vores studier viser også, at gæsterne er klar til at bidrage med nogle timers arbejde på en ferie, men at det ikke skal være feriens hovedformål. Og så fortæller studierne, at de mest motiverede er tilbagevendende gæster og gæster, der bor tæt på nationalparken«.
I løbet af efteråret bliver der afholdt en række co-creation-workshops, hvor overnatningssteder, oplevelsescentre og andre turismeaktører skal være med til at udvikle flere oplevelser, der gavner naturen. Erfaringer fra »Bølger, burgere og havfald« vil blive brugt i udviklingen af nye oplevelser.

Læs mere:

Ren Strand Fanø: www.renstrandfanø.dk

Fanø Angus & Merino:  www.facebook.com/fanoeangusogmerino

Projektet VaBene: www.nationalparkvadehavet.dk/udvikling-og-samarbejde/projekter/vabene