Fanøs kulturarv – igår, idag og i morgen
Billedet: Den lokale musik og dans er brugt gennem 300 år og stadig anledning til fest og glæde. Den specielle flise blev lavet i anledning af de tidligere Vadehavs Festivaler i 1990-erne.
Info-/debatmøde ang. Fanøs kulturarv og UNESCOs liste over Immateriel kulturarv.
Der er vist ingen tvivl om, at Fanø – når talen er om kulturarv, og en kulturhistorie, der baserer sig på søfart og skibsbyggeri, en stadig levende lokal musik – og dansetradition samt en lang historik omkring lokale dragt-traditioner, »popper op« som noget helt specielt og unikt i dansk sammenhæng.
Som både meget lokal orienteret, og samtidig turnerende spillemand, har jeg mødt så mange kollegaer, dansere og musikinteresserede folk i årenes løb, der kender vores ø på baggrund af musikken, dansene og dragterne. Dette er jo ikke på nogen måde tilfældigt. Fanø er det eneste sted i Danmark med en ubrudt og stadig levende lokal musik, der kan følges 300 år tilbage, desuden egne danse, der baserer sig på dansetrin helt tilbage til barokken samt en dragt-tradition, hvor kvinderne dagligt bar de gamle dragter langt op i det 20-århundrede og enkelte helt op i 1960-erne.
Nogle gange, kan det være interessant og måske vigtigt at »konfrontere« sig selv med spørgsmålet: Hvorfor var det nu lige, at jeg bosatte mig netop her – eller måske, valgte at blive boende på øen? Mit svar har altid været, at Fanø kan noget specielt, som baserer sig på øens fantastiske og unikke kulturarv, historik samt øens smukke landskab og bebyggelse.
Er Fanøs kendetegn og »herligheder«
rustikke, givne og umistelige?
For bebyggelsen og landskabernes vedkommende, er det jo således, at fredning, lokalplaner og landskabsbeskyttelse etc. regulerer det meste af det »materielle område«; men for hele det »immaterielle område« stiller det sig ikke helt så klart an – og indenfor det folkemusikalske område, har vi igennem mange år sagt – og måttet sande, at en tradition kun eksisterer, så længe der er brug for den og tingene bliver brugt lokalt – og i det lokale fællesskab.
Vi lever i en digital tid med YouTube indlæring og kunstig intelligens, og måske er der ikke tid eller tålmodighed til at lytte, lære og forstå – og hele det digitale univers ligger lige for og nemt at gå til, uden at skulle bevæge sig for langt væk fra div. Skærme.
De seneste generationer og – versioner af kulturministre har på forskellig vis og styrke interesseret sig for DEN IMMATERIELLE KULTURARV i Danmark, samt UNESCOs støtteprogrammer for opretholdelse af – og støtte til, den Immaterielle Kulturarv på verdensplan og i Danmark.
Kulturminister Jacob Engel-Schmidt er ingen undtagelse, og han kom ultimo 2024 ud med en opfordring til danskerne om, at foreslå forskellige områder, der – hver især, kunne være oplagte forslag, som kandidater til optagelse på UNESCOs liste over Immateriel Kulturarv i Danmark – og en potentiel optagelse i »det gode selskab«.
Der har tidligere været tiltag fra en gruppe mennesker på Fanø, som arbejdede med forberedelse og sondering omkring en evt. optagelse af øens kulturarv på UNESCOs liste – i og med kulturmisterens aktuelle interesse og opfordring, er vi en uafhængig gruppe mennesker, der har besluttet at undersøge mulighederne og konsekvenserne af en evt. optagelse på UNESCO’s kulturarvsliste.
Vi har dels kontaktet kulturministeren og ministeriet, samt er blevet kontaktet af musik/genre-organisationen TEMPI der, dels har tilbudt hjælp i processen med projektet, samt sat os i forbindelse med den finske musiker, med meget mere, Matti Hakamäki, direktør for det finske folkemusikinstitut, og som har arbejdet som musiker, lærer og pædagog i folkemusik fra 2009. Hans speciale inden for konsulentarbejde ligger i samfundstilgang og deltagelsesprocesser, nomineringer, ikke-formel musikuddannelse og bæredygtig udvikling.
Hakamäki har været formand for det nordiske og baltiske ICH-netværk (UNESCO’s Immaterielle Kulturarvs-netværk i de nordiske og baltiske lande), siden 2019 – og har desuden som medlem af direktionen for ICH NGO Forum (Immaterielle Kulturarvsarbejde på nationalt og internationalt niveau, siden 2022, været med til at indføre, igangsætte og udføre adskillige bevidstgørelses- og kapacitets-opbygningsprojekter inden det immaterielle kulturvs-område i Finland og internationalt.
For at undersøge, vurdere og finde ud af, om der - på Fanø, er interesse for at styrke øens kulturarv, i alle de relevante led og faser, muligheder og funktioner – lige fra undervisning af børn og voksne til øget antal af arrangementer med musik, dans og dragter m.v. – har vi besluttet at invitere hele Fanø inkl. kommunalbestyrelsen til et info – og debatmøde ang. Fanø som en aktiv del af UNESCOs Immaterielle Kulturarvs Liste:
Sønderho Forsamlingshus: Mandag d. 10. marts, kl. 19.30
INDLEDER/INFO: Matti Hakamäki, Finland. Samt deltagelse af repræsentanter fra musik/genre-organisationen TEMPI: Laia Canals & Kamilla Haugaard.
Med venlig hilsen
Susanne Østerlund, Trine Buhl, Anders Bjerrum,
Peter M. Uhrbrand